Loading...

Τριάδα Ευβοίας

Τριάδα Ευβοίας

Το χωριό της Τριάδας αποτέλεσε επίσημα οικισμό το έτος 1836, του τότε Δήμου Μεσσαπίων και διατηρήθηκε για τέσσερα χρόνια, όταν το 1840, μετά την κατάργηση του Δήμου προσχώρησε στο Δήμο Χαλκιδέων. Το 1866, ο Δήμος της Χαλκίδας μετασχηματίσθηκε σε δύο μικρότερους, το Δήμο Χαλκιδέων και Μεσσαπίων. Το 1912 ο οικισμός της Τριάδας ενσωματώθηκε στο Δήμο Μεσσαπίων στην Κοινότητα Ψαχνών. Το 1946 για πρώτη φορά ο οικισμός αποσπάσθηκε από τα Ψαχνά και έγινε κοινότητα με έδρα την Τριάδα. Σήμερα πλέον η Τριάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων με πληθυσμό περίπου 1500 κατοίκων.

Στο χωριό αξίζει να δείτε το ανακαινισμένο αρχοντικό του Κριεζώτη. Χτίστηκε το 1898. Είναι το λιθόκτιστο διώροφο με σύνθεση μιας τετράριχτης, δύο δίρριχτων και μιας οριζόντιας ξύλινης στέγης. Το κτίσμα ήταν κατοικία της οικογένειας του Σπυρίδωνος Κριεζώτη, εγγονού του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης στη ΒΑ πλευρά του χωριού. Χτίστηκε από το Σπύρο Κριεζώτη στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου  αιώνα. Υπολογίζεται ότι έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιού βυζαντινού ναού όπως μαρτυρούν τα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη – λείψανα που σώζονται στο εσωτερικό του ναού. 

INFO:

Τα στοιχεία πάρθηκαν από την ιστοσελίδα https://www.triadaevias.gr/index.php  Οι πληροφορίες βασίζονται στο βιβλίο που εξέδωσε το Δημοτικό Σχολείο Τριάδας με τίτλο: «Τριάδα Ευβοίας. Ο άνθρωπος, ο τόπος και η ιστορία του.» Το βιβλίο έγραψαν η εκπαιδευτικός Ιωάννα Λουπίδου και ο ιστορικός Νικόλας Καρατζάς.  Την ευθύνη της έκδοσης είχε ο διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Ντόβας. Να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και ένα δεύτερο βιβλίο για την Τριάδα, που έχει γραφτεί από την εκπαιδευτικό Αργυρώ Αρβανιτά με τίτλο: «Τριάδα, Ιχνηλατώντας το παρελθόν διαμορφώνουμε το μέλλον.»

Αρχοντικό Κριεζώτη

Φυλάκιο

Φούρνος


Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου

Έκδοση Δημοτικού Σχολείου


Αξιοθέατα 5015073567646153277

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Δημοφιλη Νεα

Διαβαστε Περισσοτερα Διαβαστε Περισσοτερα Δειτε τα Ολα Ειπε Σχετικα Αρθρα Επιλεγμενα Σχολια: Μενού